המים בארץ

איכותם ובעיקר טעמם של המים בארץ גורם לרבים לרכוש ולהתקין בבית ובמשרד אמצעי טיהור שונים. לא קל להחליט באיזה מערכת טיהור מים לבחור, כשאנו מוצפים בשלל פתרונות טיהור שעושים שימוש במספר טכנולוגיות עיקריות. אתר 'כמה' שופך מים וגם  מידע, על התחום החשוב כל כך לרווחתנו ולבריאתנו

התאמת מטהר המים למשתמש

צרכנים רבים יודעים בוודאות, שיש צורך להתקין מטהר מים, עקב איכות המים הירודה בארץ. אבל, הם מוצאים עצמם נבוכים אל מול כמות המטהרים ופיתרונות הטיהור שמוצעים למכירה בשוק. האם המערכת טובה ובטוחה לשימוש? לאן לחבר את המערכת, האם רק לברז המטבח, אולי לנקודת כניסת המים הראשית? צריך לקחת בחשבון גם את כמות המים המסוננים. האם המדובר בשימוש אישי או מצומצם? לשם כך, ישנם כדים שמגיעים הביתה כמים נקיים, ואפילו קנקני מים עצמאיים שמכילים סנן, אך מסננים כמות מוגבלת מאד של מים. האם השימוש הוא משפחתי או אינטנסיבי יותר? מערכות טיהור שמותקנות מתחת לכיור, מצוידות במקרים רבים במיכל שאוגר מים מטוהרים; בדקו מה כמות המים, כדי להתאימה לצריכת הבית. או אולי בכלל לרכוש מערכת בר? מערכת זו מהווה פיתרון מצוין למשפחה ובמיוחד להורים לתינוקות, כי לא רק שהיא מטהרת את המים, היא גם מחליפה את המקרר ואת הקומקום, מכיוון שהיא יודעת לספק מים קרים, ולהרתיח מים חמים. כמו כן היא ידידותית למשתמש, כשבמקרים רבים ישנה בקרה פשוטה לתפעול, והיכולת לקבוע כמות מזיגה רצויה לכוס. לא פחות חשובה בהחלטה איזו מערכת טיהור מים לרכוש, היא הבחירה באיזו טכנולוגית סינון כדאי לעשות שימוש:

טכנולוגיות עיקריות לטיהור מים

סנן מכני
סנן מכני מותקן סמוך לשעון המים, כלומר בנקודה הראשית ממנה נכנסים המים לדירה, או על ברז אחד או מספר ברזים.
יתרונות: מסנן פשוט באופן חיבורו ופעולתו, מונע מעבר חלקיקים ולכלוך במים.
חסרונות: סנן מכני לא מטפל באבנית או בתרכובות אורגניות במים. אינו מטפל בחיידקים ולכן אינו מומלץ לשימוש בקרב תינוקות וילדים קטנים. בנוסף, הוא נוטה לצבור לכלוך וליצור לחץ על הצנרת, ואפילו סתימה בזרימה.

פחם פעיל
אחד מאמצעי הסינון הפופולריים ביותר בישראל. הפחם מרחיק כלור ותרכובות אורגניות, ובסופו של דבר משפר את טעם וריח המים. יש לציין, כי הפחם אינו מצמצם את כמות המינרלים במים, וגם לא מחסל את החיידקים. סנני פחם ניתן להתקין בכניסת המים לדירה, או כיחידה עצמאית.
יתרונות: מסנן כלור ותרכובות אורגניות.
חסרונות: לא יודע לטפל במינרלים וגם לא בחיידקים. מחייב להקפיד ולהחליף בתדירות גבוהה ולא לשכוח, אחרת הסנן הפחמי עלול להוות גורם זיהומי.

אוסמוזה הפוכה
מערכת זו מכילה קרום או ממברנה שמאפשרת רק למים לעבור באופן חד-כיווני, אגב הרחקת וסינון המינרלים והמתכות. בדרך כלל, היא כוללת גם סנן מכני, וסנן פחם פעיל.
יתרונות: מטהרת הן בסינון פחם, הן בסינון מכני והן בסינון ממברנה. יעילה בהרחקת מינרלים וגם כלור, התוסף פלואוריד וכן חומרי הדברה ומתכות שונות.
חסרונות: מערכת יקרה יחסית, אינה יעילה בסינון תרכובות אורגניות. מעבר לכך, היא צרכנית מים גדולה: רק רבע מכמות המים שעוברת דרכה, משמשת בסופו של דבר לשתייה, והשאר מושלך לביוב.  מערכת אוסמוזה גם רגישה לחיידקים או ללכלוך בכמות מסוימת – צריך להתאים בין איכות המים לרגישות המערכת.

מערכות לטיהור מיקרוביאלי
מערכת זו ממיתה את החיידקים באמצעות מנורת כספית שמפיקה אור UV (אולטרה סגולי).
יתרונות: מטפלת אך ורק בחיידקים, ולא במינרלים ובמתכות. לא ידוע אם ישנו טיפול בווירוסים.
חסרונות: זמן שימוש מוגבל, שנובע מחוסר יעילות המנורה, עקב שחיקתה. בנוסף, יעילות המנורה יורדת אם המים עכורים במיוחד.
 

מערכות טיהור משולבות

ישנן מערכות משולבות, כלומר שמשלבות מספר טכנולוגיות לסינון. למשל: ברים מעוצבים לשתייה (למשל, תמי4 ) שהם פופולריים מאד, שכוללים שני סוגי סינון: סנן פחם אקטיבי, ומנורת UV להשמדת החיידקים. החיסרון: מערכות אלה לא מטפלות באבנית.
ישנן מערכות משולבות, שמשתמשות ביותר טכנולוגיות סינון, עם 2 עד 4 שלבי סינון, וישנן אף מערכות הכוללות לא פחות מ-6 שלבי סינון! אם כי לא ניתן לדעת אם מספר שלבי הסינון אכן יטהר את המים יותר ממערכות עם פחות שלבים. דוגמה למערכת סינון 6 שלבים המותקנת בברז ומתחת לכיור: סינון ראשון: סנן מכני לסילוק זיהום גס, חול, חלודה וגופים זרים. סינון שני: סנן פחם לסילוק כלור, ריחות וטעמי לוואי. סינון שלישי ורביעי: סנני פחם נוספים, שנועדו  לסינון האבנית וגם מתכות אך יודעים להשאיר את המינרליים החיוניים.סינון חמישי מפחית אבנית וטעמי לוואי באמצעות הוספת גבישי פוספט
סינון שישי מוסיף מינרלים חיוניים למים ומשפר את טעמם.
 
ככל שלמערכת הסינון יותר סננים והיא משלבת טכנולוגיות סינון שונות, ניתן לחשוב שהמים עוברים טיפול יסודי שעשוי להפוך אותם לנקיים מאד. בגדול, זה נכון – אך כמובן צריך לבדוק מהו תהליך הסינון שעוברים המים, ולטעום אותם: מערכות אחדות מוסיפות חומרים שונים שעשויים לשנות את טעמם. אגב, להוספת החומרים הללו עלולות להיות גם תוצאות שליליות; סנן פחמי עלול לשחרר חלקיקי יוני כסף לתוך המים, ומערכות שאמורות לטפל באבנית, עלולות לפלוט למים יוני זרחות, ולשנות את חומציות המים.

חזרה

תחזוקה שוטפת

בסופו של דבר, כולנו רוצים לשתות מים נקיים, מבלי להתאמץ. אבל, מערכות סינון מחייבות רענון והחלפת סננים אחת לפרק זמן מוגדר. למשל: במערכת טיהור בר ביתית, נדרשת החלפת סנן פחמי כל חצי שנה, ונורת UV בכל שנה. אגב, היתרון במערכות בר ביתיות: במקרים רבים, כוללת המערכת תצוגת חיווי דיגיטלית, שמציינת מתי יש צורך להחליף את מכלולי הסינון. לעומת זאת, ברבות ממערכות הטיהור שמורכבות מתחת לכיור או ליד נקודת המים הראשית, לא מצוין מועד החלפתם של המכלולים הללו. בדקו האם החלפת הסננים פשוטה לביצוע, והאם אפשר לעשות זאת לבד או רק באמצעות הזמנת טכנאי? ולא פחות חשוב: מהי עלות הסננים, הנורות, ושאר פריטי הסינון. אסור לשכוח, שמחיר רכישת או התקנת המערכת בפעם הראשונה בהחלט אינו סוף פסוק, והעלות הגבוהה יחסית של אמצעי הסינון, תיתן אותותיה כבר כעבור מספר חודשים.

תו תקן

גם אם הכל נראה נהדר, ורמת הסינון המובטחת גבוהה מאד, אל תתפתו לרכוש מערכת טיהור מים, אם לא עברה בדיקה של מעבדה מוסמכת: אל תתביישו, ופשוט בקשו לראות שהבטחות נציג החברה, אכן ממומשות בתוצאות בדיקות מעבדה. רצוי מאד שמערכת הטיהור הנרכשת תתאים לדרישות התקן וייצורה נמצא בפיקוח מכון התקנים, עם תו תקן ישראלי 1505. בנוסף, ישנו גם תקן אירופאי ותקן אמריקני.

מחיר ואחריות

מחירי מערכות טיהור הם מגוונים מאד, בהתאם לסוג המערכת, כמות שלבי הסינון שהיא כוללת, וכו'. שימו לב, שבמקרים רבים, במיוחד אם המערכת מחייבת התקנה מסובכת, נדרש תשלום ראשוני נוסף.
מחירי מערכות טיהור מתחילים במאות שקלים בודדים, ועד 2,000 שקל למערכת עם מספר שלבי סינון. מערכות מיני בר עולות 700 ועד 4,500 שקל.
מחירי חומרים מתכלים
מחירי סנן פחמי פעיל מתחילים ב-40 שקל ועד 300 שקל.
מחירי נורת סינון UV מתחילים ב-100 ועד 300 שקל.

אחריות
אחריות ניתנת עפ"י רוב לשנה, אך ניתן להצטרף לשירות אחריות מתמשך אותן מציעות חברות אחדות, כך שבתשלום קבוע לחודש או לשנה, נהנה הצרכן מהמשך האחריות על המכשיר או המערכת שרכש. שימו לב, אחריות מתייחסת לתקינות המכשיר או המערכת, ואינה כוללת את החומרים המתכלים (סננים).


שורה תחתונה

1.    סנן מכני הוא הפשוט ביותר: מטפל רק בסינון חלקיקים ולכלוך.
2.    פחמי פעיל יודע לסנן כלור ותרכובות אורגניות, אך לא מטפל במינרלים ובחיידקים.
3.    מערכת אוסמוזה הפוכה היא יסודית במיוחד: מצוידת בסנן מכני, בסנן פחם, ובסנן מימברנה, ויודעת לסנן מינרלים, מתכות וגם כלור ופלואוריד. לא מטפלת תרכובות אורגניות.
4.    סנן מיקרוביאלי הוא למעשה מנורת UV שממיתה חיידקים, אך לא מטפלת במינרלים או במתכות.
5.    העדיפו מערכת טיהור שמצוידת בכמה שיותר מסננים, ועושה שימוש במספר טכנולוגיות.
6.    מערכת מיני בר ביתית היא הנוחה והידידותית ביותר, במיוחד למשפחה עם תינוקות.
7.    בנוסף למחיר הרכישה וההתקנה של מערכת טיהור המים, יש לבדוק מהן עלויות מכלולי הסינון, אותם יש להחליף בתדירות של חצי שנה עד שנה של שימוש.

לשטף:
בלוג זה מבוסס על בינה מלאכותית ולא נועד בשום צורה להחליף ייעוץ פיננסי מקצועי מוסמך המכיר את המצב הכלכלי האישי שלך. במידה והינך זקוק לייעוץ מקצועי, פנה לקבלת עזרה מיועץ מקצועי לבחירתך . בעל האתר זה מתנער מכל אחריות לנזקים או הפסדים שעשויים להיגרם כתוצאה מהסתמכות על המידע המופיע באתר זה, או מקישורי  שותפים כלשהם שימוש מסחרי מכל סוג שהוא בחומרים הכלולים באתר זה אסור.